Ιστορία της AIMS

 

 

Η AIMS (Η Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων & Αγώνων Αποστάσεων) ιδρύθηκε το 1982, με τη διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου της στο Λονδίνο. Πριν από το Συνέδριο του Λονδίνου το 1982 και για περισσότερο από δύο χρόνια πραγματοποιούνται ανεπίσημες συναντήσεις μεταξύ των διοργανωτών των μεγαλύτερων Μαραθωνίων της εποχής με σκοπό την ίδρυση μιας ένωσης. Τέτοιες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, τη Χονολουλού και σε άλλες πόλεις. 

Αρχικά, η σκέψη που οδήγησε στην ίδρυση της
AIMS ήταν να δημιουργηθεί ένα φόρουμ Μαραθωνίων όπου θα ανταλλάσσονταν απόψεις, οι οποίες θα βοηθούσαν τους διοργανωτές αγώνων που συμμετείχαν. Ωστόσο κατά τη συγγραφή του Καταστατικού της Ένωσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ανάγκη να προχωρήσουν ένα βήμα πέρα από την ανταλλαγή ιδεών και να θέσουν ένα πλαίσιο βασικών κανόνων που θα ακολουθούσαν τα μέλη της. 

Όπως αναφέρει το Άρθρο 2 του Καταστατικού, οι σκοποί της Ένωσης είναι:

α) Να προστατεύει και προωθεί το τρέξιμο σε όλο τον κόσμο.
 
β) Να συνεργάζεται με τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου για όλα τα θέματα που αφορούν στους διεθνείς αγώνες δρόμου.
γ) Να ενθαρρύνει την ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των μελών της.
 

Από τις πρώτες εκείνες μέρες της Ένωσης, πριν από 30 χρόνια, μέχρι σήμερα η
AIMS έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο. 

Στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο στη Μελβούρνη το 1989, αποφασίστηκε να ανοίξει τις πόρτες της η Ένωση όχι μόνο στους Μαραθωνίους αλλά και άλλους αγώνες δρόμου. Ο αριθμός των μελών της
AIMS αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2007 στη Ξιαμέν της Κίνας με την ένταξη και αγώνων ανωμάλου δρόμου. Μέσα από τη συνεργασία της με την Ελληνική Πολιτεία, η AIMS μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα, τη γενέτειρα του Μαραθωνίου Δρόμου το Νοέμβριο του 2011 (Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών, Λεωφ. Σπύρου Λούη).
Η
AIMS καταξιώθηκε παγκοσμίως ως η μεγαλύτερη δύναμη πίσω από την ανάπτυξη και πρόοδο του δρομικού κινήματος. Από το αριθμό των 28 μελών των 1982, η AIMS αριθμεί σήμερα 310 μέλη σε πάνω από 95 χώρες με μερικούς από τους μεγαλύτερους Μαραθωνίους και Αγώνες Δρόμου ανά τον κόσμο στις τάξεις της. 

Η
AIMS έχει θεσμοθετήσει σταθερές μεθόδους και κριτήρια μέτρησης διαδρομών τα οποία έχει αναγνωρίσει και η IAAF, η οποία έχει υιοθετήσει το σύστημα μέτρησης και τα κριτήρια της AIMS. Η AIMS έχει αναγνωρίσει τους καλύτερους χρόνους σε αγώνες δρόμου και έχει προτείνει κριτήρια, τα οποία έχει αποδεχθεί η IAAF, για την αναγνώριση Παγκοσμίων Ρεκόρ. Ωστόσο υπάρχει ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της IAAF και της AIMS όσον αφορά το αντι-ντόπινγκ και τη διοργάνωση σεμιναρίων μέτρησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Επίσης εκδίδεται από κοινού το περιοδικό DistanceRunning, το οποίο αποστέλλεται σε περισσότερους από 400.000 δρομείς σε όλον τον κόσμο. 

Από το 2012, η
OΠΑΠ Α.Ε. - Συμμαχία για την Ελλάδα είναι ο Μέγας Χορηγός της AIMS. Χορηγός παρουσίασης της AIMS είναι η MYLAPS, μια εταιρεία πρωτοπόρος στη χρονομέτρηση για αγώνες δρόμου. HASICS είναι επίσης Χορηγός της AIMS εδώ και πολλά χρόνια και οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, έχοντας δημιουργήσει θεσμούς όπως τα βραβεία "AIMS/ASICSAthletesoftheYearAwards". Άλλοι συνεργάτες της AIMS είναι το αθλητικό ποτό Lucozade, η CitizenWatchCompany, η Konika-Minolta, η RohmSemiconductor, το Marathon-Photos.com, ο Ταξιδιωτικός Οργανισμός της Βαλένθια και η εταιρεία 1000kmPromotions. Όλοι εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξη του τρεξίματος σε όλον τον κόσμο.

Η
AIMS έχει επίσης αναπτύξει ένα κοινωνικό προφίλ με ενέργειες όπως το AIMSChildrenSeries, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου της AIMS και το Συμπόσιο Μαραθωνίων Δρόμων.

 

Joomla Templates - by Joomlage.com